Heilig Hartbeeld

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartbeeld

Beschrijving

Heilig Hartbeeld, volgens een vermelding op een oude postkaart naar ontwerp van beeldhouwer C. Vande Capelle. Het beeld bevindt zich in de dorpskern van Brussegem, ten noorden van de Sint-Stefanuskerk.

Oude foto’s, die dateren van voor de ingrijpende verbouwing van de Sint-Stefanuskerk omstreeks 1903, tonen aan dat de kerkhofmuur aan de noordzijde enkel was onderbroken door een trappenpartij tot het kerkhof en het noordportaal. Van het Heilig Hartbeeld was toen nog geen sprake. De oprichting ervan dateert vermoedelijk uit het interbellum. Op dat moment groeide de populariteit van de cultus van het Heilig Hart sterk. In navolging van de encycliek van paus Pius XI van 8 mei 1928, werden talrijke parochies en gemeenten toegewijd aan het Heilig Hart en werden in Vlaanderen tientallen beelden opgericht.

De vormgeving van de beelden steunde hoofdzakelijk op klassieke stijlidiomen uit de late 19de en vroege 20ste eeuw. De meeste beelden kaderen in een serieproductie, waarbij een populair ontwerp meermaals werd gekopieerd. Ook het ontwerp van Vande Capelle is vermoedelijk geen uniek ontwerp. Het leunt immers vormelijk sterk aan bij bijvoorbeeld een ander Heilig Hartbeeld van zijn hand, dat omstreeks 1927 werd opgericht in Overijse.

Het beeld in Brussegem is geplaatst op een hoge witstenen sokkel, die is ingewerkt in de natuurstenen afsluitingsmuur rond het kerkhof. In de sokkel is centraal een steen ingewerkt met de vermelding “H. Hart/ bescherm/ onze/ parochie”. Oorspronkelijk – volgens een niet-gedateerde prentbriefkaart – stond het oorspronkelijk opgesteld in een groenperk zonder een gemetselde rand. Momenteel wordt het perk afgeboord door een laag natuurstenen muurtje, voorzien van ijzeren hekwerk.

Het natuurstenen beeld is klassiek vormgegeven. Christus is frontaal en staand uitgebeeld in een lang gewaad, met uitgestrekte, zegenende armen en met op zijn borst een vlammend hart in reliëf.

Auteurs: Verhelst, Julie