Hoeve 't Eeckhout met boomgaarden

Beschrijving

Langgestrekte hoeve zogenaamd 't Eeckhout, aangeduid op 19de-eeuwse kaarten, maar volgens kadastergegevens volledig heropgebouwd in 1911 in opdracht van landbouwer Frans Heyvaert-Hellemans. De hoeve, omgeven door boomgaarden, is beeldbepalend gelegen in een schaars bebouwde landelijke omgeving.

Hoevegebouw van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën onder een zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), met onder één dak een woonhuis aan de straatzijde, opgevat als een dubbelhuisje van drie traveeën, links geflankeerd door een stal en daarnaast een kleine schuur. Verankerde baksteenbouw afgelijnd met een overhoekse muizentand. De plint bewaart gedeeltelijk een cementering met schijnvoegen. Getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk.

Ten noorden ligt een hoogstamboomgaard, evenals op het perceel aan de overzijde van de straat. Ten zuiden van de hoeve strekt zich een omvangrijke, met haagbeuk omhaagde boomgaard uit. De haag is ter hoogte van de toegang tot het erf geschoren als topiary met een eenvoudige bolvorm.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling III (Brussegem), 1912/2.

Auteurs: Verhelst, Julie