Kapel Onze Lieve-Vrouw ten Nood

Beschrijving

In een landelijke omgeving gelegen Onze-Lieve-Vrouw-ter-Noodkapel, gebouwd in 1958 naar ontwerp van architect G. Stallaert op gronden van de Vereniging der Parochiale Werken der Dekenij van Londerzeel. Beeldbepalend ingeplant op een omhaagd perceel en omgeven door vier lindebomen. De toegang tot het perkje wordt aan de straatzijde gemarkeerd door lage breukstenen pijlers.

Links en rechts van de toegang tot de kapel zijn twee hardstenen gevelstenen aangebracht die de oprichting van de kapel gedenken. De linker gevelsteen vermeldt "Gift v.d. fam./ G. ELPERS – BERNAER/ en/ parochie"; de rechter "E.H.I. VERHASSELT/ pastoor/ G. STALLAERT arch./ 1958".

Bakstenen kapel op een rechthoekige plattegrond, bestaande uit een lager volume met een opengewerkt portiek en daarachter de kapel, beide onder een uitkragend zadeldakje. Het wit geschilderde parement wordt verlevendigd met breuksteen voor de plint, booglijsten en vensteromlijstingen en is karakteristiek voor de bouwperiode. De portiek is voorzien van getoogde muuropeningen, met boven de toegang de vermelding "O.L.V. ter Nood B.V.O." en wordt in de geveltop verlevendigd met een kruis in gesinterde baksteen. Spitsbogige toegangsdeur tot de kapelruimte, meer bepaald een dubbele beglaasde toegangsdeur met decoratieve ijzeren deurroosters, met daarboven de vermelding "AM". Kleine spitsboogvensters verlichten de kapelruimte.

Verzorgd, wit bepleisterd interieur onder een recht afgewerkt plafond met houten platen. De kapelvloer is betegeld met zwarte en witte tegels. Het altaar is opgebouwd uit breuksteen, voorzien van een marmeren blad.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling III (Brussegem), 1958/11.

Auteurs: Verhelst, Julie