Villa

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Merchtem
Deelgemeente Brussegem
Straat Brusselsesteenweg
Locatie Brusselsesteenweg 380, Merchtem (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Merchtem (geografische herinventarisatie: 17-08-2015 - 31-12-2017).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Villa in beaux-artsgetinte stijl, kadastraal geregistreerd in 1931 en gebouwd in opdracht van Genevieve Anne de Molina. Het ontwerp was naar verluidt van de hand van een architect uit Dendermonde. De woning is gelegen in een ruime tuin.

Woonhuis van twee bouwlagen onder een leien mansardedak, geopend met twee oeils-de-boeuf. Parement van baksteenmetselwerk in kruisverband, verlevendigd met gecementeerde horizontale banden en plint, ter hoogte van de voorgevel uitgevoerd in blauwe hardsteen. Symmetrisch uitgebouwde voorgevel gemarkeerd door een middenrisaliet uitgewerkt als een verhoogde deurtravee onder een dakvenster afgelijnd door gecementeerde hoekkettingen en een bekroning met vereenvoudigd bloemmotief. De toegang wordt geaccentueerd door een portiek met bekronend zeshoekig balkon, ondersteund door vier zuilen. Het balkon is voorzien van een bakstenen leuning, vooraan geopend met een gecementeerde balustrade. Rechthoekige vensters openen de gevels, waarbij de onder- en bovendorpels doorgetrokken zijn tot opvallende gecementeerde banden. De bovenvensters zijn beluikt en alle vensters bewaren hun houten schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Rondbogige dubbele toegangsdeur, gevat in een kunststenen omlijsting met neg- en hoekblokken. De toegangsdeur wordt aan weerszijden geflankeerd door een oculus in een gelijkaardige omlijsting.

Linkerzijgevel met driezijdige erker, daarachter eenlaagse aanbouw onder een plat dak, kadastraal geregistreerd in 1953.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling III (Brussegem), 1931/15 en 1953/15.
  • Mondelinge informatie verkregen van de bewoner (28 september 2015).

Bron: -

Auteurs: Verhelst, Julie

Datum tekst: 2017

Relaties

maakt deel uit van Ossel

Brussegem (Merchtem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.