Modernistische rijwoning

Beschrijving

Bescheiden rijwoning met opvallende modernistische lijstgevel, in 1935 ontworpen door de Merksemse architect Frans Van Gils. Hij maakt het bouwdossier op in opdracht van het echtpaar J. Verdonck-De Laet, eveneens uit Merksem, en wonend op het Boerenkrijgplein 1.

Overeenkomstig de voorschriften in de straat kreeg de woning een voortuin, waarvan de originele afsluiting is bewaard, namelijk een ijzeren hekwerk op bakstenen muurtje en met bakstenen pijlers aan het toegangspad.

De woning telt twee bouwlagen en twee traveeën onder een platte bedaking. Opvallende tweeledige uitwerking van de gevel, die de enkelhuisindeling in twee gescheiden traveeën vertaalt en daarenboven een vertaling is van de vooruitstrevende modernistische vormelijke ideeën. De nadruk ligt op de smalle deurtravee links, met een portaal tussen afgeronde bakstenen pijlers dat overschaduwd wordt door een ronde erker boven de deur, afgewerkt met een witgeschilderde cementering. Onder de houten kroonlijst bovenaan de ronde erker, lopen drie sierlijsten, waarvan de twee onderste doorlopen over de brede venstertravee rechts, op die manier het grote contrast tussen de twee traveeën overbruggend. De venstertravee, met op elke bouwlaag een breed rechthoekig venster, is met een zeer sober, onversierd rood bakstenen parement afgewerkt, beneden met een gecementeerd muurveld onder het venster. Het schrijnwerk van erker en vensters is vervangen. De deur echter is bewaard: rechthoekig en in witgeschilderd houtwerk, kreeg een opdeling in panelen, met een rondbogig venster met geometrisch traliewerk.

De enkelhuisopdeling van de gevel is een vertaling van de plattegrond. De modernistische vormgeving kan dit conventionele concept niet maskeren. In de smalle deurtravee een gang met trappenhuis, waarmee de kelder en de verdieping te bereiken is. Opslag van kolen en voedingswaren in de kelder, slaapkamers op de verdiepingen. Op de begane grond in de brede venstertravee een enfilade van salon, eetkamer en veranda; in een smalle achterbouw in het verlengde van de gang werden de keuken en de wasplaats ondergebracht.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 12616.