De Waillystraat

Beschrijving

De Waillystraat is een korte, rechte verbindingsstraat tussen de Baron Leroystraat en de Frans Messingstraat, in Deurne-Noord. Ze maakt er deel uit van een grote verkaveling van een aantal kasteeldomeinen ten noorden van het Rivierenhof, die tijdens het interbellum van start ging.

De De Waillystraat wordt volledig ingenomen door twee belangrijke projecten binnen deze interbellum woonwijk. De westelijke straatzijde bestaat uit één van de vier huizenrijen van de Tuinwijk Gallifort, die het bouwblok tussen Frans Messingstraat, Gallifortlei, Baron Leroystraat en De Waillystraat inneemt. De tuinwijk is een realisatie van de sociale huisvestingsmaatschappij "Tuinwijk van Deurne" of "Sociaal Wonen Deurne". De plannen werden opgemaakt door de gemeentelijke architect van Deurne, Edward Van Not, tussen 1926 en 1932.

Van Not tekende ook de plannen van de gemeenteschool die de oostzijde van de De Waillystraat inneemt. De eerste steen, met jaartal 1930, is in de schoolgevel in de De Waillystraat ingemetseld.