Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van juffrouw Léonie Cuypers, naar een ontwerp door Georges Matthyssens uit 1910. Het gebouw behoort tot het late oeuvre van de architect, die vanaf eind jaren 1870 een succesvolle loopbaan uitbouwde in Antwerpen, maar na de Eerste Wereldoorlog niet meer actief lijkt te zijn geweest. Uit deze fase zijn zowel conventionele projecten als meer vooruitstrevende art-nouveau-ontwerpen bekend. Vanaf 1910 combineerde Matthyssens een privépraktijk met ontwerpopdrachten en vastgoedprojecten voor L’Epargne Immobilière, waarvan hij afgevaardigd bestuurder-directeur was. Tot de belangrijkste realisaties van deze bouwmaatschappij behoren twee opmerkelijke handels- en kantoorgebouwen: een monumentaal beaux-artspand in de Jezusstraat waar ook de zetel van de maatschappij gevestigd was, en een elegant hoekgebouw in art-nouveaustijl op de Meir.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de bescheiden rijwoning twee bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd door speklagen en ontlastingsbogen uit rode baksteen. Witte natuursteen is gebruikt voor de puilijst, lateien, lekdrempels, hoekblokken, sluit-, kraag- en dekstenen, en blauwe hardsteen voor de plint. Geleed door de puilijst, wordt de middenas bekroond door een markant dakvenster. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, met op de begane grond de rechthoekige deur met bovenlicht en een rondboogvenster, en op de verdieping een rechthoekig drielicht. Het dakvenster met puntgevel, schouderstukken en bolornament als topstuk, waarvan het rondboogvenster is gevat in een rondbogig spaarveld op kraagstenen, doorbreekt de houten kroonlijst. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur- en vensters is bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door een zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht de begane grond, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw.