erfgoedobject

Meergezinswoning in beaux-artsstijl

bouwkundig element
ID: 304092   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304092

Juridische gevolgen

Beschrijving

Meergezinswoning in sobere beaux-artsstijl, gebouwd door de Naamlooze Maatschappij "Vooruitzicht", naar een ontwerp door de architect Jules Hofman uit 1914. Opdrachtgever was de weduwe Monoyeur.

De bouw- en hypotheekmaatschappij "Vooruitzicht" werd opgericht in 1905, en is tot op vandaag als bouwbedrijf en vastgoedpromotor actief in Antwerpen. Veelal in opdracht van particulieren bouwde de maatschappij vóór de Eerste Wereldoorlog talrijke burgerhuizen in de nieuw aangelegde wijken van de stad zoals Zuid, Zurenborg en Jan Van Rijswijcklaan. Vanaf 1909 was Jules Hofman als hoofdarchitect van "Vooruitzicht" verantwoordelijk voor het ontwerp, wat de kwaliteit van de architectuur ten goede kwam. Hij bediende zich daarbij zowel van een sobere interpretatie van de art-nouveaustijl, als van een meer behoudend eclectisch of beaux-arts-idioom. "Vooruitzicht" en Hofman tekenden in de Haantjeslei ook voor een ensemble van een meergezinswoning en twee burgerhuizen uit 1912, en leverden met meerdere panden een belangrijke bijdrage tot de verdere bebouwing van de bouwblokken gevormd door Haantjeslei, Lemméstraat, Markgravelei, Robert Molsstraat en Van Schoonbekestraat. Deze huizen behoren tot het latere werk van Hofman, die sinds midden jaren 1880 actief was. Omstreeks de eeuwwisseling leverde de architect een belangrijke bijdrage aan de Antwerpse art nouveau, met opmerkelijke panden als "De Zonnebloem" aan de Cogels-Osylei.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door waterlijsten en beëindigd door een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen, tandlijst en consoles, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en op de tweede verdieping door een gebogen Frans balkon, beide met smeedijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van deur- en vensteropeningen met afgeronde bovenhoeken en aan de régence ontleende palmetsleutel. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is integraal bewaard, evenals de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. De vier huurkwartieren bestaan uit een enfilade van salon, eetkamer en slaapkamer, geflankeerd door de keuken annex badkamer of 'cabinet de toilette', wc en terras in de achterbouw. De gelijkvloerse flat beschikt achter de slaapkamer over een veranda met bovenlicht, de flats op de bovenverdiepingen over een zijkamertje boven de inkomhal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1914#5816.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Meergezinswoning in beaux-artsstijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304092 (Geraadpleegd op 15-11-2019)