Geheel van vier gekoppelde burgerhuizen

Beschrijving

Geheel van vier gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door Frans Meunier uit 1921. De architect en aannemer was zelf bouwheer van het vastgoedproject, samen met zijn broer Hubert. Samen baatten zij vanaf 1919 het aannemersbedrijf gebroeders Meunier uit. Frans Meunier was als architect actief in Antwerpen vanaf 1910 tot kort vóór de Tweede Wereldoorlog. Zijn oeuvre kenmerkt zich door een conventioneel karakter.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvatten de rijwoningen een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond, rusten op een hoge plint uit blauwe hardsteen. Gekoppeld volgens repeterend schema, en verlevendigd door een alternerende gevelbehandeling en verspringende kroonlijsthoogte, zijn de opstanden horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels. De compositie legt telkens de klemtoon op de middenas, die op de eerste verdieping wordt gemarkeerd door een balkon met consoles en smeedijzeren borstwering. Verder beantwoordt de ordonnantie aan een regelmatig schema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de inkomdeuren met middenkalf, de bovenvensters alternerend met individuele of doorgetrokken lekdrempels, al of niet in geriemde omlijsting. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeuren en vensters is integraal bewaard, evenals het smeedijzeren traliewerk van de souterrains en de gietijzeren voetschrapers.

De identieke plattegrond van de woningen bestaat uit een hoofdvolume dat over de volledige breedte wordt opgedeeld door de centraal ingeplante traphal met bovenlicht, en een smalle, ondiepe achterbouw. Volgens de bouwplannen biedt het souterrain ruimte aan een (spreek)kamer en de keuken. Op de begane grond neemt het salon de straatzijde in, en de eetkamer met veranda en overdekt terras de tuinzijde. De eerste en tweede verdieping omvatten elk twee slaapkamers en een badkamer annex wc.