Geheel van gekoppelde winkel- en burgerhuizen

Beschrijving

Geheel van oorspronkelijk negen eenvoudige burgerhuizen en een winkelpand in neoclassicistische stijl, gelegen op de hoek van Constance Teichmannplaats, Jozef De Bomstraat en Isabella Brantstraat, in twee fasen en voor eigen rekening opgetrokken door de architecten Louis Le Roij en Antoine Van den Berghe-Le Roy, naar ontwerpen uit 1884 en 1885. Als eerste kwamen in 1884 de zes linker panden tot stand, waarvan er nog vier vrij gaaf bewaard zijn: Constance Teichmannplaats 2 en Jozef De Bomstraat 74 werden verhoogd, en respectievelijk gelijkvloers verbouwd en gedecapeerd. In 1885 volgden de vier rechter panden, waarvan er nog drie intact bewaard zijn: Isabella Brantstraat 5 kreeg een nieuwe gevelbepleistering. Het hoekpand (Isabella Brantstraat 1) werd tijdens de Duitse beschietingen van 7 tot 9 oktober 1914 op de pui na vernield, en begin 1915 in opdracht van Louis Le Roij 'à l'identique' heropgebouwd naar een ontwerp door het aannemersbedrijf A. Ernemann & Co uit december 1914.

Over Louis Le Roij, zoon van de architect Jean Le Roij, is weinig bekend. Zijn schoonbroer Antoine Van den Berghe-Le Roy, was in Antwerpen actief van eind jaren 1870 tot begin jaren 1920. Het vastgoedproject is representatief voor het oeuvre van Van den Berghe uit de jaren 1880, en een typisch voorbeeld van de meer bescheiden speculatieve groepsbebouwing uit het laatste kwart van de 19de eeuw in deze wijk.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën voor de rijwoningen en vijf traveeën voor het winkelhuis op de hoek, omvatten de panden twee bouwlagen onder een zadeldak. De twee panden die het winkelhuis flankeren, Jozef De Bomstraat 70 en Isabella Brantstraat 3, onderscheiden zich door een volwaardig souterrain. Gekoppeld volgens repeterend en spiegelbeeldschema, wordt het gevelfront verlevendigd door beperkte variaties in het decor en een verspringende kroonlijsthoogte. De volgens repeterend schema gekoppelde, bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond, rusten op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, beantwoorden de opstanden aan een regelmatig compositieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters omlijst tot op de doorgetrokken imposten. Het axiaal geaccentueerde Jozef De Bomstraat 72, onderscheidt zich door een balkon met consoles en doorgetrokken ijzeren borstwering. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen, tandlijst en al of niet consoles, vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeuren en vensters is grotendeels bewaard, evenals de pilasters en entablementen van de winkelramen, de smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschrapers.

De plattegronden van de rijwoningen beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1884#1251 (Jozef De Bomstraat 70-72, Isabella Brantstraat 1-3), 1885#172 (Isabella Brantstraat 5-11) en 1915#6295 (Isabella Brantstraat 1); foto FOTO-OF#8454.