Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen

Beschrijving

Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect Sébastien Van Besten uit 1886. Opdrachtgever was de Engelse fruithandelaar William Chapman (°Wisbech, 1827), zich in 1851 vanuit Hull te Antwerpen gevestigd had, er in 1860 huwde en negen kinderen kreeg. Samen met zijn landgenoot Richard Blanchard (Lusby, 1805-Hull, 1883) dreef hij een fruithandel gevestigd in een pand aan de Italiëlei.

Het ensemble is representatief voor het rijpe oeuvre van Sébastien Van Besten, van wie in Antwerpen talrijke nieuwbouwprojecten zijn teruggevonden daterend uit midden jaren 1870 tot 1899. Het betreft zonder uitzondering neoclassicistische rijwoningen van een conventioneel type.

Gekoppeld volgens repeterend schema, beantwoordt het gevelfront aan een symmetrisch opzet, met een lichte klemtoon op het middenpand. Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvatten de rijwoningen een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met een geblokte begane grond, rusten op een hoge, geblokte en geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de bovenverdiepingen gemarkeerd door balkons met consoles en balustrade. Verder beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige of getoogde deur- en vensteropeningen in geriemde omlijsting met balustrade of onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen, tandlijst en uitgelengde consoles vormt de gevelbeëindiging. Het middenpand onderscheidt door een wat rijker stucdecor, waarbij vooral de mascaronsleutel en -consoles in middentravee opvallen. Bewaarde houten deuren uit de bouwperiode in nummers 5 en 7, van latere datum in nummer 3; oorspronkelijk of naar bestaand model vernieuwd houten vensterschrijnwerk. Smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschrapers. De balkonborstwering op de tweede verdieping van nummer 3 is verwijderd.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1886#471, vreemdelingendossier 481#9047.