erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
304109
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304109

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer F. Van Hex-Cools, naar een ontwerp door Frans De Meyer uit 1881. Van deze architect werden in Antwerpen een 25-tal nieuwbouwprojecten voor heren- en burgerhuizen teruggevonden, uit de jaren 1872 tot 1887. Waar De Meyer aanvankelijk een conventionele neoclassicistische stijl toepaste, waarvan het hotel Van Hex-Cools een representatief voorbeeld is, bediende hij zich vanaf de jaren 1880 sporadisch ook van de neo-Vlaamserenaissance-stijl.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning een souterrain, en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten, legt de compositie de klemtoon op het geblokte middenrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een entablement en een balkon met balustrade, beide op voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen in geriemde omlijsting, met onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Houten inkomdeur en vensters, smeedijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1881#1067.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304109 (Geraadpleegd op )