Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, voor eigen woning gebouwd door de aannemer Jan Brouwers, naar een ontwerp uit 1912. De vroegere werk- en opslagplaatsen van het aannemersbedrijf naast zijn woning uit 1897, werden daarvoor afgebroken. Onderdeel van het bouwproject was de toevoeging van een badkamer op de achterbouw van dit aanpalende huis. Brouwers was in Antwerpen als aannemer actief van begin jaren 1880 tot kort voor de Eerste Wereldoorlog.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de volgens spiegelbeeldschema gekoppelde rijwoningen drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit witte natuursteen, op een geblokte pui met plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging; twee houten dakkapellen met driehoekig fronton. Van het houten schrijnwerk zijn één van de inkomdeuren en de vensters bewaard; gietijzeren voetschrapers. De begane grond van het linker pand is verbouwd tot garage; de poort uiterst rechts ontsloot van bij oorsprong een doorgang naar het achterliggende perceel.

De plattegronden beantwoorden aan de typologie van de bel-etagewoning die uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan de vestibule, een ‘cabinet’, de provisiekamer en keuken met 'monte plats' annex pomphuis en wc. De enfilade van salon, eetkamer en veranda beslaat de bel-etage. Op de tweede verdieping bevinden zich twee slaapkamers een boudoir en badkamer, het dakniveau herbergt een zolder en mansardekamer.