Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer Verstappen, naar een ontwerp door Jaak Alfons Van der Gucht uit 1925. De woning is representatief voor het late oeuvre van de architect, die actief was vanaf midden jaren 1880 tot eind jaren 1930. Ten tijde van de bouw, legde Van der Gucht zich in hoofdzaak toe op de wederopbouw van het in 1914 door oorlogsgeweld verwoeste dorpscentrum van Sint-Katelijne-Waver, waarvoor hij het gemeentehuis en de in 1985 gesloopte Sint-Catharinakerk ontwierp. Het perceel werd voordien ingenomen door een atelier horend bij een verdwenen pand in de Gounodstraat.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). Deze laatste verving tijdens de bouw de oorspronkelijk geplande vierde bouwlaag. De lijstgevel heeft een parement uit witte natuursteen in combinatie met rood baksteenmetselwerk in kruisverband voor de zijpenanten van de bovenbouw, op een plint uit blauwe hardsteen. Opgedeeld in een sokkelvormende, geblokte pui en een verticaal oplopende bovenbouw, beantwoordt de compositie aan een axiaal opzet. Een brede bow-window met consoles en smeedijzeren balkonborstwering in neo-Lodewijk XVI-stijl, een risaliet met drielicht en hoekkettingen markeren de bovenbouw. Verder regelmatige registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen. Een klassiek hoofdgestel met een gekorniste, houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. De brede dakkapel in de pseudo-mansarde, met een drielicht, klauwstukken en een gebogen waterlijst, neemt de vorm aan van een attiek. Bewaard zijn de smeedijzeren inkomdeur, het houten vensterschrijnwerk en de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, die over de volledige breedte wordt opgedeeld door de centraal ingeplante traphal met bovenlicht. Op de begane grond neemt een woonkamer de straatzijde in en de keuken met aanhorigheden en ‘monte plats’ de tuinzijde. Het salon en de eetkamer beslaan de bel-etage, en op de tweede verdieping bevinden zich één grote, twee kleine slaapkamers en de badkamer.