erfgoedobject

Geheel van gekoppelde burgerhuizen

bouwkundig element
ID: 304119   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304119

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl, oorspronkelijk een geheel van drie woningen gebouwd in opdracht van Charles Vanderlinden, naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1904. Het identieke linkerpand (nummer 15) werd in 1929 en 1960 in twee campagnes verbouwd.

Ernest Stordiau, die vooral naam maakte in de wijk Zurenborg, onderscheidde zich als beginnend architect vanaf midden jaren 1880 met woningen in een geheel eigen neo-Florentijnse-renaissance-stijl, om rond de eeuwwisseling een vernieuwende rol te spelen binnen de Antwerpse art nouveau. Het vastgoedproject Vanderlinden behoort tot het behoudende late werk van de architect, die zich in het decennium vóór de Eerste Wereldoorlog vooral liet inspireren door de Franse Lodewijk XIV-stijl en het classicisme, volgens L'Emulation: "Très distingué, personnel, sobre de détails."

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de rijwoningen een souterrain, drie bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond, rusten op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en het klassieke hoofdgestel, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de bovenverdiepingen gemarkeerd door vlakke vensteromlijstingen met een guirlandekrans, een balkon met consoles en smeedijzeren borstwering, en consoles onder de houten kroonlijst. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de inkomdeur met stafwerk op het middenkalf. Het spaarzame geveldecor en het patroon van het smeedwerk zijn ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl. Het houten schrijnwerk van beide inkomdeuren en de vensters van nummer 19 is bewaard, evenals de smeedijzeren souterraintralies en gietijzeren voetschrapers van beide panden.

Vermoedelijk wordt de plattegrond over de volledige breedte opgedeeld door de centraal ingeplante traphal met bovenlicht, bereikbaar via de vestibule met trappenbordes. Volgens dit schema neemt het salon de straatzijde in, en de suite van eetkamer en veranda de tuinzijde. Het souterrain biedt onder meer ruimte aan de keuken.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1904#1925.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Geheel van gekoppelde burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304119 (Geraadpleegd op 18-07-2019)