Hovenierswoning Harmoniepark

Beschrijving

Hovenierswoning van het Harmoniepark, gebouwd in opdracht van de Société Royale d’Harmonie, naar een ontwerp door Charles Dens uit 1889. Op dat moment voerde de architect belangrijke uitbreidingswerken uit aan de Feestzaal Harmonie, ontworpen door zijn oom Pieter Dens in 1844. Door deze ingreep werd de oppervlakte van het zalencomplex nagenoeg verdubbeld. Voor de bouw van de hovenierswoning, verdween het vroegere magazijn dat tegen het complex aanleunde. Ter vervanging richtte Dens aan de overzijde van het Harmoniepark, tegen de huizenrij van de Harmoniestraat, een nieuw magazijn op (nummer 27). Beide utilitaire gebouwen behoren tot het rijpe oeuvre van de architect, die actief was van omstreeks 1870 tot omstreeks 1910.

De rijwoning in half open bebouwing, een bescheiden constructie in neotraditionele stijl op een quasi vierkante plattegrond, omvat twee bouwlagen onder een zadeldak. De straatgevel telt twee traveeën; tegen de nagenoeg blinde zijgevel met afgetopte punt en schouderstukken, leunt een inkompaviljoentje en tuinmuur aan. Het gebouw is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband met smeedijzeren sierankers, nadrukkelijk belijnd met brede speklagen uit witte natuursteen, op een plint uit blauwe hardsteen. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit getoogde tweelichten, en bekroond door dakvensters op kraagstenen. Deze laatste hebben de vorm van een afgetopte puntgevel met schouderstukken, doorbroken door een rondboogvenster in een verdiept spaarveld. Een omlopende muizentandfries en houten kroonlijst met windveren vormen de gevelbeëindiging. Smeedijzeren traliewerk op de begane grond en in de zijgevel.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1889#641 (hovenierswoning) en 1889#625 (magazijn).