Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Twee aanpalende burgerhuizen in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening gebouwd door Victor Flémal, naar ontwerpen uit 1881 voor nummer 36 en 1882 voor nummer 38. Van de in Brussel geboren en jong overleden architect, zijn in Antwerpen slechts een twintigtal bouwprojecten gekend, daterend uit de jaren 1871 tot 1882. Het betreft zonder uitzondering burgerhuizen in conventionele neoclassicistische stijl. Hogerop in de Harmoniestraat had Flémal in 1879 al een geheel van zes gekoppelde burgerhuizen opgetrokken, waarvan hijzelf een pand betrok. Drie van deze panden zijn bewaard (nummers 18-22), de drie overige gesloopt (huidig nummer 24).

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak. Nummer 36 onderscheidt zich door een souterrain, nummer 38 door een koetspoort die het achterliggende koetshuis ontsluit. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels, met schijnvoegen op de begane grond, rusten op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed, beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, afgewerkt met een klassiek hoofdgestel. Bij nummer 36 ligt de klemtoon op het geblokt middenrisaliet, geaccentueerd door een entablement en een balkon met consoles en doorgetrokken ijzeren borstwering. Registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting; onderdorpels, diamantkopfries onder de puilijst en houten kroonlijst op tandlijst en consoles. Nummer 38 wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een gevelbreed balkon met consoles, postamenten en ijzeren borstwering. Registers van getoogde muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting met sluitsteen; onderdorpels en houten kroonlijst met klossen en tandlijst. Integraal bewaard houten schrijnwerk van koetspoort en vensters op nummer 38, vernieuwd behalve de benedenvensters op nummer 36; smeedijzeren souterrain- en keldertralies.

De plattegrond van beide woningen beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1881#967 (nummer 36), 1882#624 (nummer 38), 1879#439 (nummers 18-22) en 1879#1211 (nummer 24).