erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 304125   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304125

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, het rechter pand van een geheel van twee volgens repeterend schema gekoppelde woningen, gebouwd in opdracht van juffrouw R. Verstockt en Auguste Van Geel, naar een ontwerp door Gustave Wardenier uit 1881. Het bouwproject behoort tot de vroegst gekende realisaties van de architect, van wie in Antwerpen twintigtal bouwdossiers werden teruggevonden uit de jaren 1881 tot 1895. Het betreft vaak gekoppelde burgerhuizen in conventionele neoclassicistische stijl, en een neotraditioneel pakhuis.

De pui van het linker pand (nummer 44) is verbouwd. Met een gevelbreedte van drie traveeƫn, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een hoge plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met markante leeuwenkopconsoles en balustrade. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, de bovenverdiepingen geritmeerd door pilasters, geblokt in de middenas. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen, tandlijst en consoles vormt de gevelbeƫindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en benedenvensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1881#1000.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304125 (Geraadpleegd op 28-03-2020)