erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 304126   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304126

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de heer De Laet, naar een ontwerp door Joannes Franciscus Reusens uit 1880. De aannemer lijkt in Antwerpen actief te zijn geweest van de vroege jaren 1870 tot omstreeks 1905, met bouw- en vastgoedprojecten in opdracht van derden of voor eigen rekening.

Met een gevelbreedte van drie traveeƫn, omvat de rijwoning twee en een halve bouwlaag onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en ijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van deur- en vensteropeningen in geriemde omlijsting, rechthoekig op de begane grond, getoogd met onderdorpel en op de bovenverdiepingen. Een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeƫindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1880#295.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304126 (Geraadpleegd op 17-08-2019)