Ensemble van gekoppelde burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van drie gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, naar ontwerpen door de architect Rodolphe Frank uit 1886, en kort na elkaar opgetrokken. Opdrachtgever was de aannemer Jean Joseph Buisseret, van wie in Antwerpen bouwprojecten zijn teruggevonden uit de vroege jaren 1860 tot omstreeks 1900.

Het bescheiden vastgoedproject behoort tot de vroegst gekende realisaties van Rodolphe Frank, die in Antwerpen als architect actief lijkt te zijn geweest van omstreeks 1885 tot aan de Eerste Wereldoorlog. Omstreeks de eeuwwisseling evolueerde zijn architectuur van het conventionele neoclassicisme dat de woningen Buisseret kenmerkt, naar een gematigde art-nouveaustijl. Aan het begin van deze ontwikkeling stond het monumentale bedrijfsgebouw Drukkerij Laporte & Dosse uit 1902 op de hoek van Ambtmanstraat en Blindestraat.

Met een gevelbreedte van elk twee traveeën, omvatten de rijwoningen een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak, in nummer 100 vervangen door een plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels, met schijnvoegen op de begane grond, rusten op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de deur met steektrap en de bovenvenster met onderdorpel. Bij de als geheel ontworpen nummers 100 en 102, gekoppeld volgens spiegelbeeldschema, legt de compositie de klemtoon op de brede zijtravee. Deze wordt op de eerste verdieping wordt gemarkeerd door een geriemde vensteromlijsting met sluitsteen, en een balkon met consoles en ijzeren borstwering. Bij het individueel ontworpen nummer 104, met gelijke traveeën, wordt de eerste verdieping gemarkeerd door dezelfde vensteromlijstingen en een gevelbreed balkon. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst en tandlijst, vormt de gevelbeëindiging. De houten inkomdeuren van nummers 100 en 104 zijn bewaard, evenals de souterraintralies van nummer 100, en de gietijzeren voetschrapers.

De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1886#1303 (nummer 104) en 1886#1352 (nummers 100-102).