Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer J. Eeckels, naar een ontwerp door Walter Van Kuyck uit 1906. De ingenieur-architect ontwierp in 1902 het aanleg- en verkavelingsplan van deze nieuwe straat, samen met de in 1904 geopende turnzaal van het Deutscher Turnverein, in opdracht van de bankier en ondernemer Heinrich Albert von Bary. Als aanzet tot de bebouwing, allicht ook om de verkoop van de percelen te stimuleren, tekende Van Kuyck in 1903 samen met de architect Emile Vereecken ook het ontwerp van een eerste groep van vijf cottagewoningen in art nouveaustijl op de hoekpercelen. De woning Eeckels kwam ongeveer gelijktijdig met de eigen architectenwoning en de kunstenaarswoning van vader Frans Van Kuyck tot stand.

De woning Eeckels behoort tot het vroege oeuvre van Walter Van Kuyck, die in 1901 debuteerde met het neotraditionele "Huwelijksbootje" aan de Grote Markt. Het oeuvre van de ingenieur-architect bestond vóór de Eerste Wereldoorlog hoofdzakelijk uit burgerhuizen, stadsvilla's en landhuizen in stijl variërend van cottage en gematigde art nouveau, tot de klassiek geïnspireerde beaux-arts van de eigen woning of het monumentale woon- en handelspand Coetermans uit 1906 op de hoek van Leysstraat en Jezusstraat, zijn belangrijkste realisatie tot dan. Zijn sleutelwerk uit het interbellum is de imposante Koloniale Hogeschool in art-decostijl aan de de Middelheimlaan.

Met een gevelbreedte van twee traveeën, omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een mansardedak. De lijstgevel heeft een verzorgd parement uit witte natuursteen, met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint en leien als dakbedekking. Geleed door de puilijst, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, met een spiegelbogig drielicht en portaal op de begane grond, en brede korfbogige bovenvensters. De geriemde deur- en vensteromlijstingen met neuten, gestrekte of gebogen waterlijst, chutes, eikenloof of en cartouche op de latei, bepalen het beaux-artskarakter. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging; spiegelbogige, houten dakkapellen met waterlijst. Het gevernist houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters met kleine roeden in het bovenlicht is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en voetschraper

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.