Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer V. Stradling, naar een ontwerp door Charles De Roeck uit 1905. Het gebouw is representatief voor het oeuvre van de architect uit het decennium vóór de Eerste Wereldoorlog, gekenmerkt door een veeleer conventioneel karakter. Hij was actief vanaf omstreeks 1880 tot midden jaren 1920, met name in zijn woonplaats Berchem.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een lessenaarsdak. De lijstgevel heeft een parement uit roomkleurige Silezische brikken in kruisverband, met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint, waterlijsten, speklagen, hoekblokken, sluitstenen, diamantkoppen en het balkon. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en gebuikte ijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van getoogde deur- en vensteropeningen. Begane grond en eerste verdieping worden geaccentueerd door diamantkopsleutels en bewerkte onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters met kleine roeden in het bovenlicht is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht de begane grond, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. De eerste verdieping omvat twee slaapkamers, een kantoor en badkamer in de achterbouw; de twee verdieping bestaat slechts uit een voorkamer met zijkamertje en een zolder.