Hof ter Bekestraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé, leidend van de kruising van Sint-Laureisstraat, Broederminstraat en Moonsstraat naar de Fransenplaats. De Hof ter Bekestraat vormde oorspronkelijk het zuidelijk uiteinde van de Sint-Laureisstraat, de vroegere Hinnekeslei, die in de jaren 1540 was aangelegd als onderdeel van het Leikwartier. Het tracé werd in 1911 afgesplitst en vernoemd naar het aloude Hof ter Beke. Grondspeculant Gilbert Van Schoonbeke (1519-1556) kocht in 1547 het "Goed ter Beke" van de familie Van de Werve. Op dit uitgestrekte gebied van 46 ha, gelegen buiten de stadswallen in de zogenaamde “Vrijheid van Antwerpen”, liet hij voor de gegoede Antwerpse burgerij een hovenkwartier aanleggen met zomerhuizen, waarvan de huidige Markgravelei de hoofdas vormde.

De huidige, veeleer onopvallende en gehavende bebouwing met burgerhuizen, hoofdzakelijk in neoclassicistische stijl of met kleurrijk baksteenparement, dateert gedeeltelijk uit het laatste kwart van de 19de eeuw, en voor het overige uit het decennium vóór de Eerste Wereldoorlog. Tot de doorsnee of minder gaaf bewaarde panden behoren de gekoppelde woningen op nummer 1-3, de gekoppelde meergezinswoningen August Peene door architect Joseph Merckx uit 1911 op nummers 4-6, de nummers 15, 20, 24, 32 en de gekoppelde woningen Jozef De Buck uit 1908 op nummers 46-48.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1911#776 (nummers 4-6) en 1908#1397 (nummers 46-48).