erfgoedobject

Opgaande Canadapopulier als hoekboom

landschappelijk element
ID
304166
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304166

Beschrijving

In de hoek van een bosperceel dat via een smal wandelpad, vanaf de Veldekenslos, bereikbaar is staat een mooi ontwikkelde Canadapopulier met een stamomtrek van 460 cm (2016). Deze hoekboom is mede door zijn groeivorm zeer beeldbepalend. De boom heeft een brede kruin met een doormeter van circa 30 meter en heeft de typische doorhangende takken van een Marilandicapopulier (dit is een populierenkloon behorende tot de eerste 18de-eeuwse kruisingen tussen de Europese en de Amerikaanse zwarte populier). Deze zeldzaam wordende oude populierenklonen hebben een elegante groeivorm en hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld in de aankleding van ons landschap. Ze kunnen oud worden, er zijn populieren gekend van 150 en 200 jaar, en hebben stamomtrekken van meer dan 5 meter. In het bos waar deze ‘canada’ deel van uitmaakt staan er nog gelijkaardige populieren die hier in rijen werden geplant. Het is bovendien een bos dat sinds de 18de eeuw steeds bos is gebleven en op oude kaarten als Bleregemse Broeken staat gekend.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Bron     : -
Auteurs :  Van der Linden, Geert
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Opgaande Canadapopulier als hoekboom [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304166 (Geraadpleegd op )