Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Charles Van den Bussche, naar een ontwerp door Victor Lebens uit 1924. De loopbaan van deze architect, die kort vóór 1910 van start ging en in 1935 lijkt te zijn geëindigd, was vermoedelijk niet bijzonder productief. In de weinige realisaties die van hem bekend zijn, zoals zijn eigen woning aan de Jan Van Rijswijcklaan, paste Lebens de beaux-artsstijl toe.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen, een pseudo-mansarde (leien) en een terugwijkende dakverdieping. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van blauwe hardsteen voor de geprofileerde plint, en witte natuursteen voor de pui, waterlijsten, speklagen, vensteromlijstingen en de fries. Nadrukkelijk horizontaal geleed door zware kordons, rust de bovenbouw op een gedrukte, sokkelvormende pui met schijnvoegen. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, met een rechthoekig portaal, dienstingang en drielicht op de begane grond. Registers van getoogde bovenvensters in vlakke omlijsting met oren, op de eerste verdieping geaccentueerd door waterlijsten; smeedijzeren borstweringen. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst en tandlijst vormt de gevelbeëindiging; twee houten, getoogde dakkapellen met sluitsteen, klauwstukken en gebogen waterlijst. De smeedijzeren inkomdeuren, het gevernist houten vensterschrijnwerk en de gietijzeren voetschraper zijn bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, die over de volledige breedte wordt opgedeeld door de centraal ingeplante traphal, ontdubbeld door de diensttrap. Volgens de bouwplannen biedt de lage begane grond ruimte aan de vestibule, de spreekkamer, de vestiaire, de keuken met 'monte plats' en de dienstingang met fietsenstalling. Op de bel-etage neemt het salon over de volledige breedte de straatzijde in, en de eetkamer met terras en office de tuinzijde. De tweede verdieping omvat twee grote slaapkamers respectievelijk met annex 'sitting room' en boudoir, en de badkamer. De derde verdieping huisvest twee kleinere slaapkamers en een speelkamer, de dakverdieping drie meidenkamers en een zolder.