Architectenwoning René Cnoops

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de nijveraar Charles Cnoops voor zijn zoon architect René Cnoops, die in 1925 zelf het ontwerp tekende. De architect, in 1922 gehuwd met Gabrielle Goris, was hier gevestigd tot de bouw van hun nieuwe woning in de Tentoonstellingswijk in 1933. De woning behoort tot de vroegst gekende zelfstandige realisaties van Cnoops, die in 1922 met zijn loopbaan van start ging als partner van de architect Ernest Pelgrims. Tussen 1933 en 1937 bracht hij een aantal modernistische woningen in de Tentoonstellingswijk tot stand, waaronder zijn tweede architectenwoning aan de Vlaamsekunstlaan.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De lijstgevel heeft een parement uit witte natuursteen, gecombineerd met rood baksteenmetselwerk in de bovenbouw, op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, rust de bovenbouw op een gedrukte, sokkelvormende pui met schijnvoegen. Axiaal van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede middenrisaliet, dat op de eerste verdieping wordt gemarkeerd door een rechthoekige erker bekroond door een smeedijzeren balkonborstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van korfboogopeningen op de begane grond, en rechthoekige bovenvensters met een trigliefsleutel en lekdrempel op kraagstenen. Een klassiek hoofdgestel met een trigliefenfries en een gekorniste houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging; rondbogige, houten dakkapellen met klauwstukken en gebogen waterlijst. De smeedijzeren inkomdeur en het traliewerk van de pui, en het houten vensterschrijnwerk is bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning die uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen biedt de lage begane grond ruimte aan twee kantoren, de vestiaire, en in de achterbouw de keuken met 'monte plats' en wc. Een L-vormige suite van salon en eetkamer beslaat de bel-etage, met de office in de achterbouw. Op de tweede verdieping bevinden zich twee slaapkamers met gemeenschappelijke badkamer, een zijkamertje en een speelkamer in de achterbouw, op de derde verdieping twee slaapkamers, en twee overige kamertjes waarvan één met kastenwand.