erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 304180   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304180

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer A. Abts, naar een ontwerp door Auguste Gervais uit 1907. De woning behoort tot de laatst gekende realisaties van de architect, wiens carrière eind jaren 1880 van start ging. In zijn architectuur bleef Gervais trouw aan een conventioneel neoclassicisme, waarvan danszaal "Apollon" uit 1896 in de Brederodestraat een representatief voorbeeld is.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met maskerkopconsoles en een gebuikte ijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting met oren sluitsteen en guirlandepaneel op de borstwering. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. De smeedijzeren inkomdeur in beaux-artsstijl dateert vermoedelijk uit het interbellum; bewaarde houten vensterschrijnwerk, metalen jaloeziekapjes, smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1907#1426.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304180 (Geraadpleegd op 17-08-2019)