Teksten van Burgerhuis in Louis-Philippestijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304197

Burgerhuis in Louis-Philippestijl ()

Burgerhuis in Louis-Philippestijl, oorspronkelijk onderdeel van een eenheidsbebouwing van vijf woningen met achterliggende pakhuizen (Entrepotplaats 6-18. Volgens de bouwaanvraag uit 1858, werd dit complex opgetrokken in opdracht van François van de Leemput en diens broer. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Gesloopt omstreeks 2004, is het perceel vandaag onbebouwd. De overige huizen van het ensemble verdwenen al eerder voor nieuwbouw, nummers 16-18 in 1960, nummers 12-14 in 1972; enkel het sterk verbouwde nummer 10 is bewaard.

Het gevelfront van in totaal zeventien traveeën beantwoordde aan een volkomen symmetrisch compositieschema, in spiegelbeeld opgebouwd rond het middenpand, als risaliet geaccentueerd met schijnvoegen op de begane grond en stucsleutels op de bovenverdiepingen. Van de twee door zijrisalieten gemarkeerde hoekpanden, vormde het hier besproken burgerhuis het rechter. De koetspoorten in beide zijrisalieten ontsloten oorspronkelijk de pakhuizen op de binnenplaats.

Rijwoning van drie bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak. Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel met stucomlijstingen en een klassiek hoofdgestel, vandaag gecementeerd. De compositie legt de klemtoon op het hoger opgetrokken zijrisaliet in de laatste travee, met een radvenster in de attiek en een rondboogpoort. Oorspronkelijk rondboogdeur en vensters op de begane grond. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en sierlijke gietijzeren leuningen op de hoofdverdieping.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1858#435.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202793 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Burgerhuis in Louis-Philippestijl, oorspronkelijk onderdeel van een eenheidsbebouwing, te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw. Rijwoning van drie bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak. Gecementeerde lijstgevel gemarkeerd door het hoger opgetrokken zijrisaliet in de laatste travee, met een radvenster in de attiek en een rondboogpoort. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en sierlijke gietijzeren leuningen op de hoofdverdieping.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/193801 (geraadpleegd op ).