Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen

Beschrijving

Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1905 voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer Martin Brouwers. Deze laatste, zoon van aannemer Jan Brouwers, zette in de jaren 1903 tot 1911 een vijftiental van dergelijke kleinschalige vastgoedprojecten op in de wijk, goed voor in totaal een dertigtal woningen. Voor enkele meer prestigieuze projecten, zoals twee burgerhuizen in de Lange Lozanastraat en een ensemble burgerhuizen in de Robert Molsstraat, deed Brouwers beroep op de architecten Leopold De Coninck en Maurice Potié. Het merendeel, waaronder behalve het ensemble in de Korte Van Peltstraat, woningen in de Victor Driessensstraat, Catharina Beersmansstraat, Oudekerkstraat en Haantjeslei, lijkt hij zelf te hebben ontworpen.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder een gecombineerd plat en zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met geblokte begane grond, rusten op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, een rankwerkfries en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een entablement en een balkon met doorgetrokken balustrade, beide op voluutconsoles. Verder beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting, op de tweede verdieping met oren, guttae en onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met trigliefen in de fries en houten kroonlijst op klossen en tandlijst, vormt de gevelbeëindiging. Van het oorspronkelijk houten schrijnwerk zijn enkel de inkomdeuren van nummers 10 en 12 bewaard; smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschrapers.

De plattegrond van de drie woningen beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Een enfilade van salon, eetkamer en veranda beslaat zoals gebruikelijk de begane grond, geflankeerd door de keuken in de achterbouw. Vloeren uit marmermozaïek met een art-nouveaupatroon in de inkomhal.