Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer H. Hoyois, naar een ontwerp door de architecten Alfred De Leenheer en Theodoor Vercammen uit 1920. Het pand vervangt een eerste door Hoyois op dit perceel opgetrokken woning, waarvoor Vercammen in 1912 het ontwerp tekende. Dit burgerhuis werd door brand verwoest tijdens de Duitse beschietingen van 7 tot 9 oktober 1914. De bouwplannen uit 1920 doen een nieuwbouwconstructie veronderstellen, maar het valt niet uit te sluiten dat delen van de ruïne werden gerecupereerd. Het vernielde pand beantwoordde aan hetzelfde type als het huidige, zij het met een kleurrijk baksteenparement en een zadeldak.

De woning Hoyois behoort tot de laatst gekende bouwprojecten uit de al bij al beperkte, gezamenlijke productie van Alfred De Leenheer en Theodoor Vercammen. Deze gingen in 1912 een associatie aan, die - onderbroken door de Eerste Wereldoorlog – stand hield tot 1920. Beide hadden zich vermoedelijk ook pas in 1912 als zelfstandig architect gevestigd. Van Vercammen, die met de eerste woning Hoyois vermoedelijk zijn debuut maakte, zijn na 1920 geen sporen meer teruggevonden. De Leenheer zette zijn praktijk tijdens het interbellum verder, tot zijn overlijden in 1945. De Wolnatie uit 1931-1932 in de Rodestraat, is het enige nieuwbouwproject dat uit deze periode bekend is.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De lijstgevel heeft een vandaag overschilderde cementbepleistering in simili-natuursteen, op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een entablement met guirlande, en een balkon met postamenten en smeedijzeren borstwering, beide op consoles; dakkapel met klauwstukken. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van getoogde en rechthoekige muuropeningen, met diamantkopsleutels, vlakke vensteromlijstingen en onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten inkomdeur en benedenvensters met typische roeden in het bovenlicht.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht de begane grond, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. Op de eerste en tweede verdiepingen bevinden zich telkens twee slaapkamers een zijkamertje en een achterkamer; het dakniveau herbergt drie mansardekamers.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1920#9247 en 1912#962.