erfgoedobject

Meergezinswoning in beaux-artsstijl

bouwkundig element
ID
304219
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304219

Juridische gevolgen

Beschrijving

Meergezinswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht de heer E. Michiels, naar een ontwerp door Alphonse Pauwels uit 1921. Het gebouw behoort tot het late oeuvre van de architect, die in Antwerpen actief was in de periode van 1895 tot begin jaren 1930. Omstreeks de eeuwwisseling tekende hij voor een groot aantal burgerhuizen in de heersende neoclassicistische stijl, met name in de wijken Zuid en Stuivenberg. De belangrijkste realisatie uit zijn latere carrière is de bioscoop "Roma" uit 1927 in zijn woonplaats Borgerhout, een ontwerp in art-decostijl.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit witte natuursteen of simili, op een plint uit blauwe hardsteen. Asymmetrisch van opzet legt de compositie de klemtoon op het twee traveeën brede zijrisaliet, dat wordt bekroond door een gebogen pseudo-fronton. Een ingesnoerde bow-window met console en vijflicht accentueert de eerst verdieping, een breed korfboogvenster met smeedijzeren balkonborstwering, gebogen waterlijst en pseudo-fronton op consoles de tweede verdieping. Het geblokte rondboogportaal met waterlijst en voluutbekroning, koppelt de gescheiden inkomdeuren van de beneden- en bovenwoning. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig compositieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met lekdrempel. Een klassiek hoofdgestel met een gekorniste houten kroonlijst op klossen, een gecanneleerde fries en kralenlijst vormt de gevelbeëindiging. Van het oorspronkelijke houten schrijnwerk zijn enkel de inkomdeuren met smeedijzeren waaier bewaard; smeedijzeren keldertralies.

Het gebouw omvat volgens de bouwplannen een beneden- en bovenwoning die elk uit twee niveaus bestaan, ontsloten door zijdelings ingeplante, gescheiden inkom- en traphallen. Een enfilade van salon, eetkamer en veranda met terras, geflankeerd door de keuken annex wc, beslaat het onderste niveau van beide woningen. Twee slaapkamers waarvan één met terras, een 'dressing' tussen beide in, een 'kabinet' en een badkamer, vormen telkens het bovenste niveau.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1921#12013.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meergezinswoning in beaux-artsstijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304219 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.