Hamerplaats

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Hamerplaats

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "Moriaansplaats", binnenplaats waarschijnlijk ontstaan uit het voormalige "Hamerenhof" gelegen aan de Hamerstraat achter het erf zogenaamd "Drie Hamerkens".

Smal gekasseid straatje - met arduinen straatnaambordje - leidt naar een grote rechthoekige binnenplaats omgeven door 19de-eeuwse rijhuizen (oostzijde) en industriële complexen (zuid- en westzijde); onder meer achtergevels van de suikerraffinaderijmagazijnen aan de J. De Hasque straat.

In de kromming van het toegangsstraatje: merkwaardig deels gecementeerd bak- en zandstenen gebouwtje onder steil zadeldak (Vlaamse pannen) met een verankerde zijpuntgevel aan de noordzijde van de Hamerplaats (16de of 17de eeuw?); rechthoekige vensters met sponning.

Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1979

Relaties

omvat Beluik Hamerplaats

Hamerplaats 2-6, 3-7, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.