Hardstenen tussengrenspalen

Beschrijving

Hardstenen "tussengrenspalen" op de grens tussen de gemeente Voeren en Nederland geplaatst tussen de gekende gietijzeren grenspalen.

Naar aanleiding van het traktaat van Maastricht van 8 augustus 1843 werd de hele Belgisch-Nederlandse grens voorzien van grenspalen. Tussen de opvallende gietijzeren grenspalen werden er langs de hele grens ook 356 hardstenen "hulpstenen" of "tussenstenen" geplaatst. Deze stenen werden geplaatst waar een landweg de grens kruist of op gelijke afstand tussen ver uit elkaar staande grenspalen, of waar de grens op korte afstand van elkaar een hoek maakt.

Deze grensstenen zijn kleiner dan de gietijzeren exemplaren. Het zijn vierkante blauwe hardstenen palen uitlopend op een diamantkop. Sommige palen zijn zichtbaar verankerd in de grond met ijzeren beugels.

• Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Grenspalen Belgisch-Nederlandse grens, Inventaris Onroerend Erfgoed [online], https://id.erfgoed.net/themas/139 (geraadpleegd op 3 november 2016).

Auteurs: Verwinnen, Katrien