L'Acide Carbonique Pur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed L'Acide Carbonique Pur

Beschrijving

Garageloods van de nv L’Acide Carbonique Pur, opgetrokken door de aannemer Entreprises Blaton-Aubert uit Schaarbeek, naar een ontwerp uit 1938. Samen met de bouw van de loods, werden kantoren ingericht in het aanpalende, neoclassicistische pand uit 1878 (nummer 32).

L’Acide Carbonique Pur, destijds gevestigd in de Heyvaertstraat te Sint-Jans-Molenbeek, werd in 1897 opgericht voor de productie van koolzuur. Na de Eerste Wereldoorlog volgde een heropstart door de ingenieur Ernest du Bois (1880-1947), samen met de brouwerijen Wielemans uit Brussel en Horlait uit Doornik. In 1923 nam L’Acide Carbonique Pur een participatie in het watermerk Spa Monopole, en breidde in 1938 zijn activiteiten van koolzuur en droogijs uit naar butaan en propaan. Het bedrijf ACP, sinds 1995 met hoofdzetel te Heusden-Zolder, behoort vandaag tot de belangrijkste Europese producenten van koolzuur.

Eenbeukige loods op een rechthoekige plattegrond, overspannen door een stalen dakspant. De utilitaire constructie onderscheidt zich door een zeldzaam publicitair gevelfront in art-decostijl. Dit laatste bestaat uit een pui uit geel baksteenmetselwerk met schaduwvoegen, een plint uit blauwe hardsteen, en een puilijst uit gewapend beton. De muuropeningen (venster, inrijpoort, vestibule) worden gemarkeerd door een geleed baksteenprofiel. De bovenbouw met typisch getrapte bekroning heeft een beschilderde cementbepleistering (chromolith), en dekstenen uit blauwe hardsteen. Het blinde gevelvlak wordt geaccentueerd door een markant publicitair reliëf, dat twee cilindrische koolzuurhouders voorstelt, verbonden door een wolk van koolzuurgas. De cilinders zijn vervaardigd uit steengaas met een metalen structuur. Het gevelontwerp vermeld een belettering uit 'eternit émaillé', met als opschrift: "L’Acide Carbonique Pur n.v., koolzuur-carboglace-ammoniak-ultrabutane, glazen-flesschen-bakken-stoppen". Van het oorspronkelijke schrijnwerk is enkel het venster en het bovenlicht van de deur bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#10239 (nummer 34) en 1878#445 (nummer 32).