erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
304272
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304272

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1897 gebouwd in opdracht van de heer G. Bogaerts. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een markant stucdecor, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen. De vensters hebben een geriemde omlijsting, op de begane grond met oren en rozetten. De bovenverdieping onderscheidt zich door mascaronsleutels (mannen- en vrouwenhoofden), en een fraai bewerkte onderdorpel met voluutmotief. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de ijzeren parapetten.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1897#73.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304272 (Geraadpleegd op 08-05-2021)