Meergezinswoning in eclectische stijl

Beschrijving

Meergezinswoning in eclectische stijl, voor eigen rekening gebouwd door de aannemer Amand Sterkendries, naar een ontwerp uit 1912. De benedenwoning van het pand was bestemd voor de aannemer zelf, en tot het project behoorde ook een inmiddels verbouwd kantoor en pakhuis achteraan op het perceel, dat doorloopt tot de Hof ter Bekestraat. Uit 1929 dateert een bescheiden uitbreiding van de achterbouw met één kamer per verdieping, overkragend op pilotis. Het bouwbedrijf van Sterkendries, zelf een aannemerszoon, was in Antwerpen actief van begin jaren 1900 tot eind jaren 1930.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de geknikte rijwoning vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De vrij monumentale lijstgevel onderscheidt zich door een verzorgd parement uit witte natuursteen, geaccentueerd door geel baksteenmetselwerk voor de ontlastingsbogen, op een plint uit blauwe hardsteen. Axiaal van opzet, beantwoordt de compositie aan een klassieke driedeling, opgebouwd uit de pui, de door oplopende vensternissen geritmeerde bovenbouw, en de als attiek opgevatte topgeleding. Gekoppeld inkomportaal in de middenas, rechts geflankeerd door een winkelpui. Verder regelmatige registers van getoogde, rechthoekige of spiegelbogige deur- en vensteropeningen met lekdrempel, geaccentueerd door zware sluitstenen en waterlijsten. De vensters van de eerste en tweede verdieping hebben respectievelijk een ijzeren latei op kraagstenen en een bewerkte borstwering. Een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

Het gebouw, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, omvat een ruime benedenwoning, een winkel met woonst, en telkens twee huurkwartieren per verdieping. De benedenwoning met privé-ingang, eigen woning van de aannemer, bestaat uit een suite van salon en eetkamer, een veranda met bovenlicht en een keuken annex pomphuis en wc, aangevuld met twee maal twee kamers - in 1929 uitgebreid tot drie - op de bovenverdiepingen van de achterbouw. De huurkwartieren, ontsloten door de gemeenschappelijke, centraal aan straatzijde ingeplante inkom- en traphal, vormen respectievelijk één- en tweekamerwoningen met keuken en wc. Het dakniveau herbergt vier mansardekamers en twee zolders.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1912#2220 en 1929#33331.