Kasteel La Garenne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel La Garenne

Beschrijving

Kasteel "La Garenne", omgeven door een uitgestrekt bosrijk park, waarin ijskelder met paviljoentje van knoestig hout, zijde Heibergstraat; vijver ten noordwesten met origineel ijzeren bruggetje. Het linker gedeelte met ingebouwde traptoren werd opgetrokken in neotraditionele stijl in 1895, zie opschrift, en deed eertijds dienst als jachthuis van het nabijgelegen Kasteel Isschot. In het tweede kwart van de 20ste eeuw gevoelig vergroot door aanhechting van de rechter vleugel; het neotraditionele gedeelte verdween toen onder een pleisterlaag; geheel gerenoveerd en nogmaals uitgebreid in de periode 1983-1984.

Statig, onderkelderd landhuis bestaande uit een gecementeerd en beschilderd asymmetrisch complex op grosso modo U-vormige plattegrond onder gecombineerde leien bedaking. Ingebouwde vierkante traptoren onder tentdak aan zuidoostzijde. Monumentale ingangspartij, gemarkeerd door steektrap en balkon. Voorgevels versierd met rondboognissen waarin decoratief stucwerk met guirlandes. Wapenschild in de achtergevel. Nagenoeg volledig bewaard eclectisch interieur met marmeren schouwen, lambriseringen en stucwerkplafonds.

• BUTS E., Itegem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, nummer 26.
  • DIRIKEN P., Geogids Heist-op-den-Berg, s.l., 1994, p. 61.