Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304304

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1865 opgetrokken in opdracht de bakker T. Manders. Ontwerper noch aannemer vallen uit het bouwdossier af te leiden.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een hoge plint uit blauwe hardsteen. Geleed door kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van getoogde deur- en vensteromlijstingen, op de begane grond in vlakke en op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting. Een klassiek hoofdgestel met panelenfries en houten kroon- en tandlijst op voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. Houten inkomdeur en vensters, gietijzeren voetschraper en parapetten.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw bestaat, ontsloten door de centrale vestibule, waarop achteraan de traphal haaks aansluit. Volgens de bouwplannen omvat de begane grond een suite van salon en eetkamer links van de vestibule, een kantoor of spreekkamer rechts ervan, en de keuken annex wc in de achterbouw.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1867#619.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195400 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistische enkelhuizen ()

Nummers 56-62, 66-70, 74. Reeks neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevels uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Nummer 56 tot 62: eenheidsbebouwing in spiegelbeeld, centrale balkons en getoogde muuropeningen.

Nummer 66 deels ontpleisterd. Nummer 68 recent verbouwd met moderne balkons en garage. Nummers 70 en 74: dubbelhuizen van vier traveeën.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/193982 (geraadpleegd op ).