erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 304307   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304307

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1894 opgetrokken door de aannemer Joseph Van Roey, in opdracht van de zussen C. en J. Vissers-Allewaert. Van Roey was in Antwerpen vermoedelijk actief vanaf 1887 tot omstreeks 1910.

Met een gevelbreedte van drie traveeƫn, omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het geblokte middenrisaliet. Dit laatste wordt geaccentueerd door het inkomportaal, waarboven een balkon met consoles en ijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de vensters in geriemde omlijsting, op de bovenverdieping met onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeƫindiging. Vernieuwd schrijnwerk; smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de centraal ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1894#259.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304307 (Geraadpleegd op 23-07-2019)