erfgoedobject

Rijke Klarenhof

bouwkundig element
ID
30431
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30431

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijke Klarenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Weduwenhof, teruggaand tot een 14de-eeuwse stichting in de schoot van het Godshuis van de Heilige Geest; heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog, gesaneerd in de jaren 1970 en onder meer ook sloping van een aantal woningen ten voordele van het nieuwe dienstencentrum (nummer 83), genoemd "De Kersecorf" naar het verdwenen gelijknamige weduwenhof in de Sint-Jacobsstraat (zie aldaar).

Pleinbeluik toegankelijk via poort links van nummer 75. Lage enkelhuizen afwisselend volgens spiegelbeeld- en repeterend schema onder lessenaarsdak gegroepeerd rondom een L-vormig grasveld. Rode baksteenbouw op plint van Atrechtse zandsteen; gebruik van gele bakstenen voor de omlijsting van de getoogde muuropeningen - onder meer blinde - en het rondboogfries van de overkragende trapgevels.

Aan weerszij van nummer 75 en 79, aansluitende muur gevormd door de achtergevels van de huisjes van het "Rijke Klarenhof": rode baksteenbouw op plint van Atrechtse zandsteen, verlevendigd door korfboognissen, -poort, steekboog- en rondboogpoortjes in geel bakstenen omlijsting; aflijnend dropmotief van gele baksteen.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :

Aanvullende informatie

De omheiningsmuur rechts van nummer 79 werd gesloopt.

Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rijke Klarenhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30431 (Geraadpleegd op )