erfgoedobject

Veteraanlinde als herdenkingsboom bij Wijnegemhof

landschappelijk element
ID
304310
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304310

Juridische gevolgen

Beschrijving

In het park bij het Wijnegemhof staat een oude solitaire lindeboom, het is een relict uit een dreef die op de Ferrariskaart (ca 1775) is ingetekend. Ook op de huidige kadasterkaart is de 18de-eeuwse situatie van de tuin, die dateert van voor de heraanleg in Engelse landschapsstijl (ca 1854), nog weergegeven en staat de boom precies in de hoek waar twee dreven elkaar raken. Deze veteraanboom is bijgevolg meer dan 250 jaar oud en is omwille van de verzwakte stambasis zwaar teruggesnoeid. De stam is voor het grootste deel weggerot en bestaat nog uit schilvormige stamfragmenten waarvan er twee over elkaar zijn geschoven. Rond de boom staat een sierhekje met een tekstpaneel dat het volgende vermeldt: 'Volgens de legende werd deze linde geplant bij de eerste steenlegging van de kathedraal van Antwerpen.'

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Bron     : -
Auteurs :  Van der Linden, Geert
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Domein Wijnegemhof

  • Is deel van
    Turnhoutsebaan


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Veteraanlinde als herdenkingsboom bij Wijnegemhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304310 (Geraadpleegd op )