Holle weg Komberg

Beschrijving

Waar de weg Komberg naar rechts afdraait, loopt rechtdoor een onverharde weg steil de helling van de gelijknamige berg op. Het betreft een licht ingesneden natte voetweg die omhoog slingert tussen weilanden met meidoornhagen en verder op het plateau de bosrand volgt. Van op de weg zijn er open zichten op de weilanden en Sint-Martens-Voeren in de vallei. De weg eindigt op het plateau bij de dwarsweg Kattenroth. Deze weg vormt de historische verbinding tussen het centrum met 'de Mot' van Sint-Martens-Voeren enerzijds en de noordelijk gelegen landbouwgronden en bospercelen anderzijds. Dwars over het plateau was deze weg ook de meest directe verbinding tussen het dorp en de hoofdweg naar het oostelijk gelegen Ulvend. Oorspronkelijk liep deze weg verder door naar het noorden tot aan Vroelen en Noorbeek.

Deze weg maakte ook deel uit van een jaarlijkse processieweg sinds de 15de eeuw genaamd de 'bronk' of 'pronck'. In een 18de-eeuws verslag van de pastoor van 's-Gravenvoeren wordt vermeld dat de jaarlijkse processie niet langs de vaste route van Noorbeek naar Sint-Martens-Voeren naar het Werster Kruis (nu Steenboskapel) kan gaan omwille van de 'grooheyt van den wech'. De processie wordt omgeleid via Broek en de Schophemerheide naar de Steenboskapel. Dit wijst op de moeilijke begaanbaarheid van de holle wegen op de Komberg.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • SWERON G. & AUSSEMS J.-M. 2004, De Sint-Lambertuskerk van 's-Gravenvoeren in haar rijke, historische kader, Voeren.

Auteurs: Verdurmen, Inge