erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
30432
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30432

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen). Eclectische lijstgevel, waarvan het bovengedeelte geritmeerd door middel van rechthoekige spaarvelden onder baksteenfries, tussen lisenen. Aflijnende overhoekse muizetand. Rode baksteenbouw op arduinen sokkel; gebruik van simili- en/of natuursteen voor druiplijsten, boven- en onderdorpels, kraag- en sluitstenen en halfverheven reliëfs van de boogvelden. Rechthoekige muuropeningen met bovendorpel op tandlijst, verdiept in korfboogomlijsting met strek, sluitsteen en druiplijst; boogvelden, op begane grond met voorstelling van spiegels en guirlandes, op tweede bouwlaag met schelpvulling en op bovenverdieping met afbeelding van leeuwenkop. Doorgetrokken lekdrempel op tandlijst bij de bovenvensters.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30432 (Geraadpleegd op )