Gietijzeren wegkruis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Voeren
Deelgemeente 's Gravenvoeren
Straat Ketten
Locatie Ketten zonder nummer, Voeren (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Voer- en Gulpvallei (geografische inventarisatie: April 2016 - Oktober 2016).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gietijzeren wegkruis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 20-12-2018.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving

Deze bescherming was geldig van 21-12-2017 tot 20-12-2018.

Beknopte karakterisering

Typologiewegkruisen
SoortThuja occidentalis (westerse levensboom)

Beschrijving

Gietijzeren wegkruis op een betonnen sokkel, gelegen in het talud van een holle weg voor Westerse levensboom (Tsuga occidentalis). Voor het kruis staan tulpen en vrouwenmantel. Het is niet bekend wanneer dit kruis geplaatst werd en of het om een hergebruikt kruis gaat. Op de historische topografische kaarten uit eind 19de, begin 20ste eeuw staat er op deze locatie geen kruis aangeduid.

Opengewerkt zwart geschilderd gietijzeren kruis met in de open ruimtes ingebrachte zilver geschilderde figuren. In de open voet van het kruis is een Mariafiguur aangebracht. Maria staat op wolken en is gekleed in een lange tuniek en mantel. Haar armen zijn gekruist op de borst. In het centrum van het kruis is een figuur van God de Vader ingeschreven in een cirkel. De halve figuur met gestrekte armen is omgeven door wolken en stralenbundels. Op gelijkaardige types is op de achterzijde van het kruis hier een driehoek met het 'Oog Gods' omringd door wolken te zien. In de zijbalken van het kruis twee gevleugelde engelenkopjes en in de bovenbalk drie engelen, allen omgeven door wolken. Verder open drie- en vierpassen in de voet en de balken.

In de inventaris van Egelie over gietijzeren wegkruisen in Nederlands Limburg wordt dit type kruis ondergebracht onder het type III B b 2. Dit zijn de kruisen die zijn opgevat als een kruisvormige omlijsting met het accent op de meegegoten figuren, hier is de centrale figuur niet Christus maar God de Vader. In de inventaris voor Wallonië wordt dit type geklasseerd onder type II B 1 a, van de opengewerkte kruisen met een buste van God de Vader. Dit type gietijzeren kruisen werd ook geplaatst als grafteken.

  • EGELIE C.M. G. 1983: Gietijzeren wegkruisen in Limburg. Een inventaris en aanzet tot interpretatie van de thematiek, Maastricht.
  • LEMPEREUR F. e. a. 1992: La Fonte en Wallonie, les Croix de nos Aïeux. Héritages de Wallonie, Luik.

Bron: -

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Datum tekst: 2016

Relaties

maakt deel uit van 's-Gravenvoeren

's Gravenvoeren (Voeren)

maakt deel uit van Altenbroek en Voervallei met omgeving

's Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren (Voeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.