erfgoedobject

Huis De Beer

bouwkundig element
ID
30433
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30433

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Beer
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Huis, zogenaamd "De Beer", zie beervormig topstuk van de linker trapgevel, naar verluidt naar de bijnaam van de bouwheer. Omwille van zijn ligging fungerend als visuele afsluiting van de Sint-Jacobsstraat. Enkelhuis met licht verhoogde begane grond naar ontwerp van architect A. De Poortere (Ieper) van 1923 zie ook jaarstenen in de top. Baksteenbouw met versierde muurankers, op sokkel van witte natuursteen. Imitatieve variante op de lokale renaissancestijl zie de risalietvormende trapgevel, het getrapte dakvenster, de houten kruiskozijnen verdiept in korf- of tudorboogomlijsting met metselmozaïek in het boogveld en doorlopende afzaat en druiplijst.

  • Stedelijk Archief Ieper, 874.1, 59.

Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis De Beer [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30433 (Geraadpleegd op )