erfgoedobject

Doorsteekweg naar Krutsberg

landschappelijk element
ID
304332
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304332

Juridische gevolgen

Beschrijving

In het gehucht Knap leidt een onverharde landbouwweg oostwaarts naar Krutsberg. De aardeweg slingert het plateau op tussen akkers en weilanden met nog restanten van meidoornhagen. Van op de weg zijn er open zichten rondom op de uitgestrekte akkers en weilanden. De weg eindigt bij een kruispunt gemarkeerd door een wegkruis en ter hoogte van de Hoeve Kruisberg. Deze onverharde weg vormt de historische verbinding tussen de gehuchten Knap en Krutsberg waarbij voor de kortste weg werd gekozen, dwars over het plateau en langs de akkers. De weg gaf ook aansluiting op een kruispunt met belangrijke uitvalswegen naar Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Veurs en de Nederland.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Doorsteekweg naar Krutsberg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304332 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.