erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
304342
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304342

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Romain Van den Bosch, naar een ontwerp door Jean De Coster uit 1907. Het gebouw is representatief voor de conventionele productie van de architect, die aan het begin van zijn loopbaan, van 1880 tot 1887 geassocieerd was met zijn twee jaar oudere broer Charles. Vervolgens zette hij zijn praktijk op zelfstandige basis verder, tot het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit roomkleurige Silezische brikken in kruisverband, met gebruik van blauwe hardsteen voor de bewerkte plint, en witte natuursteen voor waterlijsten, lekdrempels, speklagen, sluitstenen, diamantkoppen en het balkon. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas, deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en gebuikte gietijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van getoogde deur- en vensteropeningen met diamantkopsleutel. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1907#1046.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304342 (Geraadpleegd op )