Gietijzeren wegkruis

Beschrijving

Gietijzeren kruis gelegen aan een veldweg die ten westen van de begraafplaats loopt. Het kruis is geplaatst tussen twee volledig met klimop begroeide fijnsparren. Voor het kruis bevindt zich een aanplanting met maagdenpalm. Het is niet bekend wanneer dit kruis geplaatst werd. Op deze locatie wordt op de historische topografische kaarten ook geen kruis aangeduid. Volgens gegevens van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium dateert het kruis tussen 1910 en 1950.

Zwart en zilver geschilderd opengewerkt kruis. Langs beide zijde van de schacht staat een vrouwenfiguur gekleed in tuniek en mantel. Beide figuren houden een krans vast. In de voet van het kruis opengewerkte nis met op een console een pot met vlam. In de schacht onder andere ornament van pijlvormige bladeren, wijnranken en druiventrossen en een gevleugeld engelhoofdje in een cirkelvormige omlijsting. Aan de buitenzijde van de schacht afhangende bloemenguirlandes. In het centrum van het kruis grote nis met figuur van de Goede Herder, gekleed in een tuniek en mantel. De figuur heeft zijn rechterarm gebogen en steekt zijn wijsvinger op, in zijn linkerhand heeft hij een staf. In de balken eveneens florale motieven en op het einde ook een gevleugeld engelenhoofdje in een cirkelvormige omlijsting. In de hoeken van het kruis ornament van ranken.

In de inventaris van Egelie over gietijzeren wegkruisen in Nederlands Limburg wordt dit kruis ondergebracht onder het type III A b 4. Dit type kruis is opvat als omlijsting waarbij de figuren zijn meegegoten met het kruis en het accent op Christus ligt. In de inventaris voor Wallonië wordt het kruis geklasseerd onder type II A 2 a.

• EGELIE C.M. G. 1983: Gietijzeren wegkruisen in Limburg. Een inventaris en aanzet tot interpretatie van de thematiek, Maastricht.
  • LEMPEREUR F. e. a. 1992: La Fonte en Wallonie, les Croix de nos Aïeux. Héritages de Wallonie, Luik.

Auteurs: Verwinnen, Katrien