Gietijzeren wegkruis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Voeren
Deelgemeente 's Gravenvoeren
Straat Jolette
Locatie Jolette zonder nummer, Voeren (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Voer- en Gulpvallei (geografische inventarisatie: April 2016 - Oktober 2016).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gietijzeren wegkruis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 20-12-2018.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving

Deze bescherming was geldig van 21-12-2017 tot 20-12-2018.

Beknopte karakterisering

Typologiekruisbomen, wegkruisen
SoortPicea abies (fijnspar, kerstspar)

Beschrijving

Gietijzeren kruis gelegen aan een veldweg die ten westen van de begraafplaats loopt. Het kruis is geplaatst tussen twee volledig met klimop begroeide fijnsparren. Voor het kruis bevindt zich een aanplanting met maagdenpalm. Het is niet bekend wanneer dit kruis geplaatst werd. Op deze locatie wordt op de historische topografische kaarten ook geen kruis aangeduid. Volgens gegevens van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium dateert het kruis tussen 1910 en 1950.

Zwart en zilver geschilderd opengewerkt kruis. Langs beide zijde van de schacht staat een vrouwenfiguur gekleed in tuniek en mantel. Beide figuren houden een krans vast. In de voet van het kruis opengewerkte nis met op een console een pot met vlam. In de schacht onder andere ornament van pijlvormige bladeren, wijnranken en druiventrossen en een gevleugeld engelhoofdje in een cirkelvormige omlijsting. Aan de buitenzijde van de schacht afhangende bloemenguirlandes. In het centrum van het kruis grote nis met figuur van de Goede Herder, gekleed in een tuniek en mantel. De figuur heeft zijn rechterarm gebogen en steekt zijn wijsvinger op, in zijn linkerhand heeft hij een staf. In de balken eveneens florale motieven en op het einde ook een gevleugeld engelenhoofdje in een cirkelvormige omlijsting. In de hoeken van het kruis ornament van ranken.

In de inventaris van Egelie over gietijzeren wegkruisen in Nederlands Limburg wordt dit kruis ondergebracht onder het type III A b 4. Dit type kruis is opvat als omlijsting waarbij de figuren zijn meegegoten met het kruis en het accent op Christus ligt. In de inventaris voor Wallonië wordt het kruis geklasseerd onder type II A 2 a.

  • EGELIE C.M. G. 1983: Gietijzeren wegkruisen in Limburg. Een inventaris en aanzet tot interpretatie van de thematiek, Maastricht.
  • LEMPEREUR F. e. a. 1992: La Fonte en Wallonie, les Croix de nos Aïeux. Héritages de Wallonie, Luik.

Bron: -

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Datum tekst: 2016

Relaties

maakt deel uit van Altenbroek en Voervallei met omgeving

's Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren (Voeren)

maakt deel uit van Jolette

Jolette (Voeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.