Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Louis De Wael, naar een ontwerp door de broers Charles en Jean De Coster uit 1881. Het pand maakt deel uit van een gaaf bewaard huizenblok (Verdussenstraat 11 tot 31) dat representatief is voor de oorspronkelijk, overwegend neoclassicistische bebouwing van deze wijk, daterend uit de jaren 1880 en 1890.

De woning De Wael behoort tot het vroege oeuvre van Charles en Jean De Coster, zonen van de aannemer Carolus De Coster, die aan het begin van hun loopbaan van 1880 tot 1887 geassocieerd waren. Vervolgens bouwden beiden op zelfstandige basis hun praktijk verder uit tot aan de Eerste Wereldoorlog. De gezamenlijke productie van de architecten bestaat hoofdzakelijk uit burgerhuizen in conventionele neoclassicistische stijl. Als hun belangrijkste vroege realisatie geldt het natiegebouw van Vlaey Natie in de Stijfselstraat.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte begane grond, rust op een bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een sluitsteen, een entablement en een balkon met doorgetrokken smeedwerk in de borstwering en siervazen, beide op consoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting, met op de tweede verdieping onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten inkomdeur met siersmeedwerk, vensters, smeedijzeren souterraintralies, gietijzeren voetschraper en parapetten.