Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Pauwels, naar een ontwerp door Albert Arnou uit 1885, en voltooid in 1886. Het pand behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die actief was vanaf zowat 1880 tot kort vóór de Eerste Wereldoorlog. Hij bouwde vele tientallen rijwoningen in de 19de-eeuwse gordel van Antwerpen, waarvan een ruim aandeel in Zurenborg. Daarbij paste Arnou zowel een gereserveerde neoclassicistische, als een uitbundige neo-Vlaamserenaissance-stijl toe. De woning Pauwels maakt deel uit van een gaaf bewaard huizenblok (Verdussenstraat 11 tot 31) dat representatief is voor de oorspronkelijk, overwegend neoclassicistische bebouwing van deze wijk, daterend uit de jaren 1880 en 1890.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning twee en een halve bouwlaag onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte begane grond, rust op een bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op begane grond en eerste verdieping gemarkeerd door metopen, een entablement, gietijzeren borstwering en driehoekig fronton. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, in de middenas en op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting met oren en onderdorpel. Stafwerkfriezen accentueren de puilijst en de lateien van de eerste verdieping. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten inkomdeur met siersmeedwerk, vensters, smeedijzeren keldertralies, gietijzeren voetschraper en parapetten.